Onlangs sprak ik een startende ondernemer. Ze vertelde me dat het tijd werd voor een grotere auto. Ze rijdt nu rond in een leuke kleine auto, maar moet ook veel meenemen voor haar werk. En dat past inmiddels niet meer in haar auto. Dus overweegt ze de aanschaf van een grotere auto. Maar koopt ze die dan op de zaak of privé? Geen onbelangrijke keuze, want op een eenmaal gemaakte keuze kun je niet zomaar terugkomen.
Auto van de zaak
Als jouw onderneming de auto koopt, heeft dat als voordeel dat álle kosten met betrekking tot de auto in mindering komen op de winst van je onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de brandstofkosten, de verzekeringspremie, de motorrijtuigenbelasting, de onderhoudskosten, maar ook de afschrijvingen.
Wel moet je ieder jaar een bedrag bij je winst optellen voor het privégebruik van de auto. Dit bedrag is een percentage van de nieuwwaarde van de auto (de cataloguswaarde). In 2021 is dit 22%. Heb je een elektrische auto? Dan is de bijtelling over een cataloguswaarde tot € 40.000 geen 22%, maar 12%. Over het meerdere moet je dan wel 22% bij je winst optellen.
De bijtelling is overigens niet hoger dan de totale kosten van de auto (als je een onderneming in de inkomstenbelastingsfeer hebt, zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak). Rijd je per jaar minder dan 500 privékilometers met de zakelijke auto en kun je dit aantonen aan de hand van een rittenregistratie? Dan hoef je geen bijtelling voor privégebruik te berekenen.
Tip!
Rijd je jaarlijks minder dan 500 km. privé? Houd dan een sluitende rittenregistratie bij en voorkom de bijtelling wegens privégebruik.
Btw
Moet je voor de activiteiten van je onderneming btw berekenen? Dan mag je de btw in verband met de auto van de zaak, in aftrek brengen op je btw-aangifte. Zowel de btw op de aanschaf van de auto, als de btw op overige kosten met betrekking tot de auto.
In de laatste btw-aangifte over het jaar moet je wel btw afdragen voor het privégebruik van de auto. Heb je niet voldoende gegevens om deze correctie op basis van het werkelijke gebruik te bepalen? Dan is de correctie 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Is bij de aanschaf van de auto geen btw afgetrokken, bijvoorbeeld omdat deze van een particulier is gekocht, dan is de correctie 1,5% van de catalogusprijs.
Is in de eerste vier jaar na het jaar van aanschaf de correctie van 2,7% x de catalogusprijs hoger dan de in het betreffende jaar afgetrokken btw vermeerderd met 1/5 deel van de btw op de aanschaf? Dan is de correctie dat jaar gelijk aan de in het jaar afgetrokken btw plus 1/5 deel van de btw op de aanschaf. Vanaf het 5e jaar na het jaar van aanschaf is de jaarlijkse btw-correctie niet hoger dan de btw die in aftrek is gebracht op het onderhoud en gebruik van de auto.
Auto privé
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je privéauto te gebruiken voor zakelijke ritten. In dat geval mag je een bedrag in mindering brengen op je winst. Maar dit bedrag is beperkt tot € 0,19 per kilometer, waarbij ervan uitgegaan wordt dat alle kosten en lasten met betrekking tot de auto hierin begrepen zijn.
Tip!
Heb je een zakelijke bestelauto en rijd je daar niet privé mee? Dien een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto‘ in bij de belastingdienst. Je hoeft dan geen rittenadministratie bij te houden en geen bijtelling voor privégebruik in aanmerking te nemen.
Keuze privé of zakelijk
Als de auto zowel zakelijk als privé gebruikt wordt, kun je kiezen of het een privéauto wordt of een auto van de zaak. Om te bepalen wat in jouw geval het voordeligste is om te doen, zul je moeten rekenen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto, deze verplicht als ondernemingsvermogen aangemerkt wordt. Wordt de auto voor minimaal 10% zakelijk gebruikt, dan mag je als ondernemer kiezen of je deze privé of zakelijk houdt.
Voor de btw mag je bovendien een andere keuze maken dan voor de inkomstenbelasting.
En wat gaat de ondernemer waarover ik het aan het begin van dit artikel had, nu doen? Zij gaat een rekensom maken om te bepalen wat voor haar het beste uitpakt. En dat kan per situatie verschillen.
Heb je hier vragen over? Of heb je hier hulp bij nodig? Je kunt altijd contact met mij opnemen, ik help je graag!