To BIK or not to BIK

Herinner je je de BIK nog? De baangerelateerde investeringskorting die diende als compensatie voor het niet doorgaan van de verlaging van het vennootschapsbelastingtarief. En die als doel had het stimuleren van investeringen in Nederland om zo snel mogelijk weer uit de crises te komen. Deze regeling was gericht op het MKB en moest een aanvulling vormen op al bestaande regelingen.

De regeling was vorm gegeven als afdrachtvermindering wat meteen een eerste drempel vormde: je moet personeel hebben om hiervan gebruik te kunnen maken. Heb je geen personeel, dan heb je niet te maken met loonheffingen en kun je dus ook geen afdrachtvermindering krijgen.

De regeling
Wat houdt de regeling, in het kort, in? Als je investeringen doet als ondernemer in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2022, die in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), krijg je een afdrachtvermindering: 3,9% van het investeringsbedrag tot en met € 5.000.000 en 1,8% van het investeringsbedrag boven € 5.000.000.

Omdat het kabinet vermoedde dat deze regeling misschien ongeoorloofde staatssteun kon zijn, was de regeling voorgelegd aan de Europese Commissie. Zou de EC groen licht geven, dan kon de regeling uitgevoerd worden.

Hoewel er nog geen formeel besluit is van de EC, blijkt uit informele overleggen dat de EC geen garantie kan geven dat de BIK géén ongeoorloofde staatssteun is. Om die reden heeft het kabinet nu besloten de BIK in te trekken. Voor het budget dat hierdoor vrij komt zal een alternatieve besteding gezocht worden, die hetzelfde doel heeft. Daarom wordt voorgesteld de AWf-premie [1] in 2021 voor werkgevers te verlagen.

Nadeel
De regeling wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 ingetrokken. Voor jou als ondernemer kan dit vervelend uitpakken als je geïnvesteerd hebt en er hierbij vanuit bent gegaan dat je aanspraak kon maken op de BIK.

Voordeel
Op de BIK kon alleen een beroep gedaan worden als je investeerde en hierbij aan bepaalde voorwaarden voldeed. Een verlaging van de AWf-premie zal een positief effect hebben voor iedereen die deze premie moet afdragen.

[1] Algemeen werkloosheidsfonds (AWf). Er zijn twee premies: AWf-laag van 2,70% en AWf-hoog van 7,70%

Deel dit bericht .....

Scroll naar boven