middelingsverzoek Taxavant

Middelingsregeling

Heb jij sterk wisselende inkomens, bijvoorbeeld omdat je ondernemer bent, een transitievergoeding ontvangen hebt of een flinke sprong hebt gemaakt met je salaris? Dan kun je misschien belasting terugvragen door een middelingsverzoek te doen.

In Nederland kennen we een progressief belastingtarief: hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Bij wisselende inkomens kan dat betekenen dat je in het ene jaar veel meer belasting betaalt dan in het andere jaar. Om dat nadeel tegen te gaan, is er de middelingsregeling.

Hoe werkt het?
Als de inkomstenbelasting die je over drie jaar betaalt meer is, dan de belasting die je kwijt zou zijn geweest als je in elk jaar 1/3 deel van het totale inkomen over deze drie jaar had gehad, dan kun je om een teruggaaf vragen. Er geldt wel een drempel van € 545,- voor deze teruggaaf, alleen het meerdere wordt terugbetaald door belastingdienst.

Deze regeling bestaat al heel lang, maar in de praktijk blijken veel mensen deze regeling niet te kennen en dus ook niet te gebruiken. Maar 15% van de mensen die recht op een teruggaaf zou hebben, vraagt ook daadwerkelijk om een teruggaaf. Alle reden dus om nog eens goed na te gaan of jij nog in aanmerking komt voor een middelingsteruggaaf.

Welke voorwaarden zijn er?
Wanneer je een teruggaaf wilt vragen, moet je wel met de volgende voorwaarden rekening houden:

  • Je mag zelf de periode kiezen waarover je wilt middelen, als het maar om drie aaneengesloten kalenderjaren gaat.
  • Elk jaar mag één keer meegenomen worden in een middelingsverzoek.
  • Alleen het inkomen uit werk en woning (box I) telt mee.
  • De betaalde belasting die relevant is, is de belasting vóór heffingskortingen en correcties in verband met aftrekposten.
  • Het verzoek moet je doen binnen 36 maanden nadat de aanslagen over de jaren uit het middelingstijdvak definitief vast staan.

Wanneer levert de middelingsregeling een teruggaaf op?
Middeling is vooral interessant als je sterk wisselende inkomens hebt en de top van je inkomen niet altijd tegen hetzelfde tarief belast wordt.

Met het rekenmodel van BerekenHet.nl kun je nagaan of middeling jou een voordeel oplevert. Als dat zo is, kun je met een formulier van de belastingdienst een teruggaafverzoek indienen.

Afschaffing
Helaas is in het coalitieakkoord afgesproken dat de middelingsregeling afgeschaft wordt. Dat betekent dat het laatste tijdvak waarover middeling plaats kan vinden, het tijdvak 2022-2024 is.

Tot die tijd: maak vooral gebruik van de regeling als het je een voordeel oplevert! 

Heb je hier hulp bij nodig of heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met mij op!

Deel dit bericht .....

Scroll naar boven